Mozgássérült

rokkantság

fogyatékkal élés

Gyógyászati segédeszközök

Mozgássérült szállítás

Akadálymentesítés

Mozgássérültek házi betegépolása

Házi betegápolás

A fogyatékos személyek számára nagyon fontos az otthon, családi körben folytatott élet. Mind a mentális, mind a testi egészségükre nagyon jó hatással van, ha szerető közegben, ismerős és nyugodt körülmények között élhetnek. Igaz ez a hosszabb ideje rokkant személyekre és a friss sérültekre is, illetve azokra, akiknek az állapota valamely betegség, műtét miatt változott meg a közelmúltban. Ha az egészségi állapotuk miatt nem szorulnak kórházi kezelésre, a rokkantság mértékétől függetlenül a legideálisabb az otthoni ápolás közismertedd néven a

házi betegápolás

Sajnos a házi betegápolás  sok esetben akadályba ütközik, hiszen a családnak se szakértelme, se kapacitása nincs sokszor arra, hogy szerettüket, aki sok esetben súlyos mértékű mozgásképesség csökkenésen esett át, ellássák, mozgassák, tornáztassák. Nagyon gyakran jelen van a rokonokban a készség és az akarat, aztán a tapasztalat bebizonyítja, hogy előbb vagy utóbb elérik ők is az emberi teljesítőképesség határait. Korábban ilyen esetben mozgássérültek otthonába vitték a fogyatékos személyt, ahol félkórházi viszonyok között, szakápolók jelenléte mellett élhetett – csak épp a rokonaitól elszakítva.
 

Miben segíthet az otthoni szakápolási szolgálat?Ezt a problémát hidalják át az otthoni szakápolói, házi betegápolói szolgálatok, amelyek rendkívül sokrétű szolgáltatásaikkal, rugalmas időbeosztásukkal ma már igazi segítséget jelentenek a fogyatékos személyek hozzátartozóinak. Különböző fokozatokban lehet rájuk támaszkodni: a legenyhébb fokozat az alkalmi segítségnyújtás, amikor csak bizonyos tevékenységekhez hívjuk őket segítségül.
Ilyen lehet a

 • kötözés
 • sebellátás
 • masszírozás
 • gyógytorna
 • injekcióbeadás
 • gyógyszerezés.

A rokkant személyek ellátása során vannak olyan feladatok, amelyeket kifejezetten ajánlott ilyen szakemberekre bízni, mint például a

 • szomaterápia kellékeinek kezelése
 • az állandó katéter karbantartása
 • gégetubus tisztítása és cseréje

Ezeknek a feladatoknak egy részét az házi betegápoló hozzátartozó meg is tanulhatja és idővel el lehet tekinteni a szakápoló igénybevételétől.
A komolyabb segítség igénybevétele akkor szükséges, ha a mozgássérült családtag számára nem tudják az otthoni ápolói

 • a személyes higiéniát biztosítani
 • illetve mozgatni a rokkantat
 • ha az állandó felügyeletet szeretnék átadni valakinek, pl. amikor dolgozni mennek.


Az otthoni szakápolói szolgálatra sérülés- és fogyatékosság-specifikus ápolói és fejlesztői tevékenységeket is bízhatunk, ami nem csak az átmenetileg használt, a sérülésekhez kapcsolódó eszközök kezelését, annak betanítását és karbantartását jelenti, hanem különböző gyógykezelési tevékenységeket is, mint  a gyógytorna, masszázs vagy gyógylámpázás.
 

Hogyan vehető igénybe az otthoni szakápolás?


Hazánkban azok számára, akik mozgáskorlátozottságuk révén nem képesek igénybe venni a mindenki számára alanyi jogon járó rendelői szolgáltatásokat, jár az otthoni ápolás.
Az Otthoni Szakápolói Szolgálatot Budapesten a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete működteti, így az OEP által finanszírozott szolgáltatásai az biztosított igénybevevő számára díjmentesek.
Vidékenként a Mozgáskorlátozottak Egyesületének helyi szervénél érdemes érdeklődni a helyi szakápolói szolgálatról és a finanszírozott tevékenységek köréről.
Természetesen szakápoló szolgálat nem csak az állami egészségügyi szerveken keresztül vehető igénybe. Számos magán szolgáltató is üzemel, ha ezek közül szándékozunk választani, érdemes összehasonlítani tevékenységeiket és áraikat, hiszen nagy különbségek lehetnek közöttük.

Minden esetben, ha máskor nem, a sérült hazaszállítása utáni első időkben érdemes ilyen szolgálat segítségét igény bevenni. Támogatásukkal hamar kialakítható az otthoni élet új rendszere, a praktikus megoldások a különböző élethelyzetekre és nem utolsó sorban a sérült hozzátartozónk szakszerű ellátásának színvonala.
 

Kék Angyal házi betegápolás

 


FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank