Mozgássérült

rokkantság

fogyatékkal élés

Gyógyászati segédeszközök

Mozgássérült szállítás

Akadálymentesítés

Mozgássérültek házi betegépolása

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítés lényege az, hogy a különböző fogyatékossággal élő embereket hozzásegítse az önálló életvitelhez. Konkrétabban ez azt jelenti, hogy például a mozgássérült emberek el tudjanak jutni a fontos helyekre (hivatalok, munkahely, irodák, különböző ügyintéző helyek boltok, stb.), a siketek és nagyothallók támogatására indukciós hurkokat építsenek ki vagy a vakok és látássérültek részére jól látható tájékozódás-segítő rendszereket vezessenek be és telepítsenek.

Jelen írásunkban a mozgássérültek számára készülő akadálymentesítési eszközökkel foglalkozunk.


Az akadálymentesítés lehetőségeiAz akadálymentesítés eszközeit két nagy csoportba soroljuk: a személyi akadálymentesítő eszközöket egy adott ember használja, az intézményi akadálymentesítés egy épület fixen beépített, ugyanakkor több embert kiszolgáló akadálymentesítési eszközeit jelenti.

Az személyi akadálymentesítő eszközök lehetnek különféle mobil eszközök, amelyeket a mozgássérült személy magával visz és szükség esetén használ. A mobil akadálymentesítő eszközök esetében fontos, hogy bárki alkalmazni tudja őket, vagyis alkalmazásuk metódusa nem lehet bonyolult és fizikai erőnlétet sem követelhet.
 

A mozgássérültek részére a közlekedés egyik legnagyobb akadálya a lépcső.

Így a mobil akadálymentesítő eszközök közül talán a legfontosabbak a lépcsőn valós feljutást szolgálják, ilyenek lehetnek a hernyótalpas lépcsőjáró és a lépcsőkuli. Általában a kerekesszékre rögzítve kísérik el a gazdájukat mindenhova és teszik lehetővé, hogy önállóan, intézzék az ügyeiket. Azonban a mozgássérültek számára sem csak a közlekedés megkönnyítését jelenti az akadálymentesítés. Sok fogyatékos személy képes az önellátásra, ha bizonyos tárgyi feltételek adottak ehhez, de az akadálymentesítés a kísérők életét is megkönnyítheti.
A személyi akadálymentesítési eszközök is lehetnek fixen beépítettek, ilyenek például egy mozgássérült számára épített fürdőszoba vagy toalett kellékei. A különféle kapaszkodók, a magasított wc-csészék és ülőkék, dönthető tükör, a könnyített kezelésű csaptelepek, a pedálokat helyettesítő fogantyúk, vagy épp a fogantyúkat helyettesítő pedálok mind azt szolgálják, hogy a mozgáskorlátozottak a meglévő képességeik kiaknázásával minél jobban át tudják hidalni a hiányzó képességeik okozta korlátokat.
 

Intézményi akadálymentesítés


Egy épület külső és belső terének akadálymentesítési eszközei sokfélék lehetnek, minden esetben egyedi módon és természetesen sorstárs-érintettek bevonásával érdemes megtervezni őket. Az építészeti paramétereket a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szabályozza, de számos nemzetközi szervezet is közöl ajánlásokat. Az akadálymentesítő eszközök piaca folyamatosan bővül és frissül, a designerek számára igazi kihívás innovatív eszközök fejlesztése.
A szintkülönbség-áthidaló megoldások, korlátok, ajtók és átjárók, lejtők és rámpák, pihenők, ezek méretei, üvegezése, díszítései, a mellékhelyiségek kialakítása stb., pontosan le vannak szabályozva, hogy a mozgáskorlátozottak szabad közlekedését ne akadályozhassák, illetve segítsék.
 

Magyarországi viszonyok


Hazánk sajnos nagyon nagy mértékben elmaradt a nemzetközi normáktól ezen a téren. Számos középület (hivatal, óvoda, iskola, bíróságok és egyebek) nélkülözi az intézményi akadálymentesítés eszközeit. Az örömhír az, hogy az ÚJ Széchenyi Terv keretein belül, Európai Uniós támogatásból országszerte 918 középületen, közel 14 milliárd forint értékben végeznek jelen pillanatban is akadálymentesítési munkálatokat. Nem csodálkozhatunk a nagy erőfeszítéseken, hiszen a 2007-ben született XXIII. törvény, amely az 1998-as esélyegyenlőségi törvény módosításáról szól, pontosan meghatározza a középületek akadálymentesítésének határidőit. Ezek legnagyobb része már elmúlt, így az egészségügyi alapellátás intézményeinek (2008), a szociális ellátás alapintézményeinek (2009) és az önkormányzatoknak (2010) szükséges átalakítások jórészt már megtörténtek (kivételt képeznek a kistelepülések).

Az utolsó határidő 2013 december 31., amikorra a magánszektornak is el kell készíteni a változtatásokat.

 


FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank